7500 euro opgehaald tijdens Feestavond Soroptimisten Club |
Meer dan 200 gasten bezochten de feestavond in Verso aan ’t Strand in Rockanje. Zoals we in de vorige nieuwsbrief aankondigden werd deze avond georganiseerd voor Odanadi door de Soroptimisten club. Een club van vrouwen die zich inzet om de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd te verbeteren. De goede sfeer, diverse hapjes, zanger Ger Vos en sing and song writer Lizzy V maakten de avond tot een groot succes. Ook was er een loterij waarmee prijzen van lokale ondernemers te winnen waren . Gasten konden tevens, ter plekke, mooie foto’s bij fotograaf Wim van der Stelt laten maken. Wij willen iedereen bedanken die deze avond tot een succes heeft gemaakt. De opbrengst wordt gebruikt om een liefdevol thuis te creëren voor geredde kinderen met een beperking.
Meer informatie over de huidige stand voor dit huis, kijk op: www.unitedforhumanity.nl.
|
|
Leontine in India
|
|
In 2014 mocht ik voor het eerst kennismaken met Odanadi en was diep geraakt door het werk van Stanly en Parashu. Twee weken waren veel te kort en mijn grote wens was om terug te gaan voor langere tijd. Na mijn terugkomst in Nederland ben ik me gaan inzetten voor Odanadi in Nederland en ruim een jaar later kwam ik op 1 april aan bij Odanadi. Dit keer voor 6 weken. Wow wat was er veel gebeurd in een jaar. Toen ik er voor het eerst kwam waren ze net gestart met het Manavi project en werd het schoonheidsspecialiste opleidingsinstituut nog ingericht. En nu werden er volop lessen gegeven aan een aantal meiden van Odanadi maar ook aan meiden van buitenaf. Geweldig om te zien dat deze mooie opleiding nu geboden wordt en een toekomst perspectief biedt voor de meiden daar. Uiteraard een aantal behandelingen gehad om te ervaren hoe ze het doen en om ze ook in de praktijk te laten oefenen. Veel plezier hadden we tijdens de sari workshop. Tijdens deze workshop leerden de meisjes hoe ze een vrouw correct een sari moeten aan doen en werd onze make-up en haar tip tip in orde gemaakt. Dit is niet het enige project waar Odanadi druk mee is. Naast de schoonheidsopleiding staat er sinds enkele maanden ook een bakkerij bij het meisjeshuis. Hier kunnen meisjes en jongens een opleiding volgen en worden de heerlijkste dingen gemaakt. Mijn favoriet was toch wel de ‘fruit biscuits’ gemaakt van fruit en kokos. Op een gedegen manier leren ze zoete en hartige koekjes en taarten te bakken die voor de verkoop worden aangeboden. Op dit moment wordt druk gezocht naar verkoopadressen in Mysore.
Toen ik op 1 april aankwam was iedereen erg druk met de WAR (Women Achievers Rally) die een paar dagen later zou plaatsvinden. Ik viel met mijn neus in de boter om hier deelgenoot van te zijn. Er werden 3 rally’s gehouden om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen in India. Kippenvel kreeg ik toen ik zag hoeveel mannen er meededen met dit event, zeker omdat het zo belangrijk is mannen bewust te laten worden van een gelijkwaardige rol van vrouwen en hen met respect te behandelen. Aan mij de eer om die dag foto’s te maken. Het was een bijzondere dag met rally’s, diverse sporten, optredens en toespraken.
Tijdens mijn verblijf werd er een belangrijk nieuw project opgestart. Stanly en Parashu hebben de grote wens om een liefdevol huis op te zetten, toegerust voor kinderen met een beperking. Helaas wordt deze groep in India steeds vaker het slachtoffer van mensenhandel en belanden zij veelal in gedwongen arbeid of prostitutie. Naast het trauma dat ze al oplopen door verhandeld te worden is er ook extra zorg nodig voor de beperking waar ze mee leven. Super mooi om bij deze aftrap aanwezig te kunnen zijn en de inspanning te aanschouwen die de organisatie levert om hier lokaal steun en aandacht voor te krijgen.
Samen moeten we dit tot project tot een succes kunnen maken. Ik hoop dat we het snel voor elkaar kunnen krijgen dit huis te bouwen. Het is zo hard nodig!
De laatste week organiseerden we een speciale dag voor de kinderen die tijdens de vakantie niet terecht kunnen bij familie. Dankzij de inzameling van 67 lege flessen door mijn nichtjes (waar ik super trots op ben, 9 en 11 en dan al zo betrokken) en een gift van vrienden, heb ik een dagje uit kunnen organiseren. Met z’n allen in de bus eerst naar een tempel en vervolgens naar een nationaal park. Wat een feest om deze kinderen zo te kunnen laten genieten van een dagje uit, voor ons zo normaal maar voor hun heel speciaal.
De 6 weken vlogen voorbij en waren wederom zo bijzonder voor me. Met pijn in mijn hart verliet ik Odanadi, maar met nog sterker de wens en wil om me hier in Nederland voor deze kinderen in te zetten. Mede dankzij ons kunnen we deze kinderen hulp, zorg en een toekomst bieden. Dat ik hier aan mee kan helpen maakt me trots en gelukkig, want ieder kind verdient het toch om gelukkig te zijn?
Leontine is onderdeel van het team van Odanadi Nederland en zet zich vrijwillig in om Odanadi vanuit Nederland te helpen.
|
|
|
Officiële opening van instituut voor bakkerij management |
Acht augustus 2015 was de officiële opening van het instituut voor bakkerij management (een non profit business initiatief van Odanadi ) en Manavi’s oven (Verkoopkraam met producten van de bakkerij). Via dit instituut kunnen meisjes en jongens die bij Odanadi wonen een opleiding volgen tot banketbakker. De opbrengst uit de verkoop draagt bij aan de lopende kosten bij Odanadi.
De opening werd bijgewoond door de commissaris van de politie van Mysore- Sri. B. Dayanadh, hoofd editor van het Andolana nieuwsblad- Sri Rajashekara Koti, bestuurslid van Odanadi Uk- Gordon Robinson, adjunct directeur van het departement Vrouw en Kind Mrs. Radha, assistent directeur- Mrs Padma, Odanadi's vrijwilligers, lokale leiders, Stanly en Parashuram, Odanadi's social workers en uiteraard de jongens en meisjes die bij Odanadi wonen.
|
|
|
Preventie programma |
Odanadi’s preventieprogramma in landelijk gebied breidt zich uit met de dag. De door Odanadi opgerichte commissies die bijeenkomen om de belangen van vrouwen en kinderen te beschermen werken nu nog zinvoller via de samenwerking met economische hulp organisaties en gezondheidszorg programma's. CURE, een toegewijde gezondheidsorganisatie werkt samen met Odanadi in Yadalli. In dit dorp gaat gratis gezondheidszorg nu samen met de promotie van de Odanadi helpline voor vrouwen en kinderen in nood en is er aandacht voor vrouwen in moeilijke situaties, in het bijzonder is er aandacht voor huiselijk geweld.
|
|
|
India kent vele gezichten |
Tijdens z’n Ashtanga yoga practice in Mysore in 2011 en 2015, leert Jurre uit Amsterdam Odanadi kennen en doet hij mee met Yoga Stops Traffick.
Jurre over India en Odanadi:
Heerlijk vind ik het om de diepte in te gaan tijdens de yoga practice en de wereldse verkenning van India. In India lijkt altijd alles anders te zijn dan het is.
India kent vele gezichten, van de verlichtende tradities en beoefening, de opkomende wereld markt tot diepe religieuze wortels. Vele verschillen in gezichten, mooie kleuren van sari's en kruiden, grauwe stof wolken en bergen afval.... It's all there!
Odanadi en Yoga Stops Traffick geeft India ook een gezicht en dan vooral het gezicht van vele vrouwen in moeilijke situaties. O.a. via YogaStopsTraffick vraagt Odanadi aandacht hiervoor en zamelt geld in om hulp te bieden. In 2011 en 2015 was ik bij het YST event in Mysore. Heel indrukwekkend om te zien hoe blij en hardwerkend de organisatie en kinderen van Odanadi zijn met de steun die zij krijgen.
Na het evenement had ik in 2011 besloten om te gaan kijken bij het opvanghuis om eventueel een vrijwillige bijdrage te geven van tijd. De tijd die ik daar besteed heb was geweldig indrukwekkend voor mij zelf. Naast het mee werken in de perma cultuur tuin en het geven van yoga lessen bij het jongenshuis, ging ik langzaam een ander gezicht zien van India. De periode was een persoonlijke eye -opener van mijn visie op het land. Het besef tot hoe diep de onderdrukking van vrouwen geworteld zit in India en hoe makkelijk een leven hier verwoest kan worden. Best schokkend! Meisjes nog niet in hun tienerjaren, die nu al in een opvanghuis wonen omdat ze gered zijn van prostitutie... Dat vond ik echt heftig. Mooi om te zien dat de oudere meisjes de jongeren gaan begeleiden, iedereen elkaars ‘sister’ en ‘brother’ is en als een grote familie elkaar opvangt en helpt naar een zelfstandig leven. Een zelfstandig leven dat kan ontstaan vanuit donaties aan Odanadi. Zodoende kan Odanadi hen een opleiding en visie meegeven voor de toekomst. Toen ik Odanadi dit jaar weer bezocht viel het me op dat er heel wat mogelijkheden aan opleidingen zijn bijgekomen sinds mijn bezoek in 2011. Nu heeft Odanadi een bakkerij en een schoonheidsspecialiste opleiding om de ‘sisters’ en ‘brothers’ op te leiden.
Bij binnenkomst van de bakkerij zag ik Raju staan, die ik van vier jaar terug herkende... Trots achter de net gemaakte bakkersproducten! Klaar om de wereld in te gaan als bakkers broeder.
Odanadi is geweldig in het werk dat ze doen.
Liefs, Jurre
Jurre en zijn mede reisgenote Skadi zijn sinds hun terugkomst in Nederland vastbesloten om meer voor Odanadi te betekenen. Samen met Delight Yoga in Amsterdam hebben zij op 16 augustus een fundraiser voor Odanadi georganiseerd via 108 zonnegroeten. Er is 180 euro opgehaald. Daarnaast opent dit evenement mogelijk nog meerdere deuren voor Odanadi in de toekomst.
|
|
Armbandjes |
|
Brechtje Helderweirdt.en Louise Duijnisveld uit Oostvoorne ontwierpen deze hippe ibiza armbandjes. De volledige opbrengst ging voor 100% naar Odanadi dankzij sponsoring van de inkoopkosten door ‘Natuurlijk Beter’.
Brechtje interviewde Natasja voor hun profielwerkstuk over kinderarbeid. Hierdoor raakten de dames geïnspireerd om zich in te zetten voor Odanadi.
|
|
Odanadi runners |
Zoals u misschien al heeft vernomen doet het team van United Homes In Spijkenisse met samenwerkingspartners uit de regio mee aan de Harbour Run op 11 oktober 2015. Naast deze buitengewoon sportieve presentatie willen zij als team van 25 man sterk de aandacht vestigen op Odanadi en een liefdevol thuis voor kinderen met een beperking in India.
Meer informatie over de huidige opbrengst voor dit huis, kijk op:
www.unitedforhumanity.nl
|
|
Driving with Selvi in premiere |
Eindelijk. Het is zover! Driving with Selvi gaat in première! De film is voor het eerst te zien in Londen op het Raindance Film Festival eind september a.s. Daarna zal de film diverse festivals afgaan wereldwijd. Zoals we jullie eerder al vertelden gaat deze documentaire over Selvi, ‘dochter’ van Odanadi en een jonge vrouw die de strak patriarchale tradities trotseert, om de eerste vrouwelijke taxi chauffeuse te worden in Karnataka. "Driving with Selvi" is een intiem portret van de uitdagingen in het leven van veel vrouwen in het moderne India. Selvi's weigering om zich neer te leggen bij de heersende rolverhoudingen en haar inzet voor een beter leven bieden inspiratie en hoop. Haar verhaal laat zien dat alles mogelijk is.
Via Facebook zijn alle ontwikkelingen te volgen.
|
|
|
Wereld milieu dag |
Op Wereld Milieu dag zijn er bij Odanadi activiteiten georganiseerd voor de kinderen. In samenwerking met Swami Vivekanada Youth Movement en de Aashayein stichting vonden er activiteiten plaats gericht op het belang van een schoon milieu. Onder de activiteiten viel het planten van bomen op het terrein door de kinderen.
|
|
|
|
|
De meisjes bij Odanadi met hun kunstwerk op independence day 15 augustus.
|
|
|