Geluk in de kleine dingen Door N. van der Lelij |
Bij Odanadi zie je veel ‘klein’ geluk. Een kind dat geniet van de persoonlijke aandacht van vrijwilligers. Parashu die met zijn gezin op Odanadi het lichtjesfeest viert en zijn uiterste best doet om bij iedere aanwezige een glimlach op het gezicht te toveren. De kinderen straalden nog meer dan het vuurwerk zelf. De trotsheid waarmee kinderen vertellen over school. Het plezier dat zij ervaren uit een simpel gesprek.
Soms lijkt het onmogelijk om als individu iets te doen aan problemen in de wereld. Odanadi herinnert me er altijd aan dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Geluk zit in de kleine dingen. Een verschil maken begint simpelweg bij aandacht voor de ander.
In Nederland zijn voor veel mensen een plek om te wonen, eten en drinken, naar school kunnen gaan en sporten, vanzelfsprekende onderdelen in het leven.
Vóór de hulp van Odanadi leefden deze jongens en meisjes op straat of in bordelen, bedelend om eten. Mishandeling en misbruik was voor hen aan de orde van de dag. Je kunt je voorstellen dat voor hen, alleen al een veilige plek om te wonen, een wereld van verschil maakt. Die veilige plek is ooit ontstaan door simpelweg de aandacht, empathie, liefde en passie van anderen, aldus Stanly (initiatiefnemer Odanadi).
Odanadi overstijgt armoede, discriminatie en problemen met een krachtige hoop. Kracht die doorspreekt in de succesvolle ontwikkeling van de kinderen. Hoop die doorspreekt in wat Odanadi bereikt op meso en macro niveau.
Als ondersteuner van Odanadi bent u onderdeel van de bouwstenen voor het geluk van deze kinderen. Het is niet in woorden uit te drukken hoe waardevol en mooi dit is.
|
|
|
Open dag Odanadi India |
|
Op zaterdag 14 mei 2011 opende Odanadi de deuren voor geïnteresseerden. Er werden 180 mensen verwelkomd. Zij kregen informatie over het werk van Odanadi. Bovendien waren er ook oud-bewoners aanwezig die vertelden over de invloed die Odanadi heeft gehad op hun leven.
Er was een tentoonstelling van Odanadi’s werk en meerdere optredens waaronder een theater stuk, ontwikkeld en gespeeld door de bewoners. Met een voorbereiding van 8 weken, in samenwerking met 2 vrijwilligers, werd er een aangrijpend stuk opgevoerd. Het theaterstuk is nauw verbonden met het leven van de inwoners en gaat over problemen in het gezin, je eenzaam en alleen voelen en uiteindelijk het vinden van vriendschap en warmte.
|
|
|
Nieuwe baan, nieuw begin |
In maart dit jaar bood Odanadi opvang aan Renuka en haar 9 jarige dochter Nandini in het Madilu rehabillitation centre. Renuka was genoodzaakt te vluchten voor haar eigen veiligheid en die van haar dochter. Ze werd geestelijk, lichamelijk en seksueel mishandeld door haar echtgenoot. Bovendien ontdekte ze dat haar echtgenoot ook haar oudere moeder en haar jongere dochter heeft verkracht.
De dader is nog niet in hechtenis genomen maar Odanadi rekent op veroordeling en dat Renuka over een maand kan terugkeren naar haar huis. In de tussentijd zorgt Odanadi voor een veilige plek en werk. Renuka werkt momenteel als kokkin voor Odanadi. Haar kookkunsten worden erg gewaardeerd en moeder en dochter lijken zich op hun gemak te voelen. Nandini is onafscheidelijk van een Odanadi inwoner met dezelfde naam.
|
|
|
Yoga stops Traffick 2011 |
12 maart 2011, beoefenden mensen yoga voor Odanadi op 114 plaatsen in 34 landen. Vanuit India werd het startsein gegeven tijdens het hoofd evenement, geleid door de kinderen van Odanadi.
Voor meer informatie: www.yogastopstraffick.org
|
|
|
Licht Door T. Spencer |
|
Een gloeilamp lijkt misschien niks bijzonders maar op 24 januari 2011 verscheen voor het eerst licht op Odanadi’s jongensverblijf. Het licht van deze gloeilamp stopt de reeds 10 jarige strijd voor een permanent verblijf voor de jongens.
Odanadi’s initiatiefnemer Stanly zegt, “Elektriciteit en een waterleiding zijn voor ons een symbool van ontwikkeling”. Deze ontwikkeling brengt optimisme en blijdschap onder de jongens. Op dit moment wonen 9 jongens in tijdelijke hutten, 5 kilometer van het hoofdgebouw van Odanadi. Een aantal zijn gered van commerciële slavernij, bedelen en seksueel misbruik. Anderen zijn de kinderen van prostituees. Met behulp van Odanadi hebben zij nu een onderkomen, educatie en krijgen ze de kans hun leven tot een succes te maken. De ontwikkeling van het jongensverblijf heeft de afgelopen jaren de grootste prioriteit gehad. Een opeenvolging van complexe landgeschillen heeft de nodige vooruitgang te lang stil gelegd. Gelukkig zijn deze geschillen nu opgelost in het voordeel van Odanadi.
Nu pas begint de echte strijd. Er moet genoeg geld ingezameld worden voor de bouw van het verblijf. 120.000 euro is nodig voor het eerste gedeelte van het project. Op dit moment bezit Odanadi zelf pas 5% van dit bedrag.
Toen ik de jongens bezocht waren ze vol blijdschap. Raja, de zoon van een prostituee, is door Odanadi opgevangen toen hij een half jaar oud was. Hij zegt, “het beste van het hebben van elektriciteit is dat het nu veel makkelijker is om te studeren ’s avonds. We gebruikten fakkels om te lezen of huiswerk te maken, dit hoeft nu niet meer”.
De jongens hebben zich ook voor het eerst kunnen wassen onder een lopende kraan. De waterleiding maakt verder een beter onderhoud van hun groentetuin mogelijk door de gemakkelijkere toegang tot water. De groentetuin voorziet hen voor een groot deel in hun voedselvoorraad.
Stanly bedankt de ondersteuners van Odanadi die op deze manier ook de blijdschap kunnen delen in deze positieve ontwikkeling.
|
|
|
Tuin |
De eerste zaadjes komen uit in de nieuwe Permacultuur tuin op het meidenverblijf. Kate, een vrijwilliger heeft in 3 weken, samen met enthousiaste bewoners en werknemers, gewerkt aan deze tuin.
Permacultuur betekent ‘samenwerken met de natuur om een betere wereld voor ons allemaal te maken’. Als we de natuur observeren zien we dat er een systeem van principes aan het werk is. Permacultuur gebruikt deze principes om geïntegreerde systemen te ontwikkelen die voor onze behoeften aan voedsel, energie en gemeenschap zorgen op een gezonde en efficiënte wijze. Door Permacultuur kunnen we de kwaliteit en productiviteit van onze individuele levens, onze samenleving en onze omgeving verbeteren.
Odanadi is op zoek naar een nieuwe permacultuur specialist voor hulp in de tuin. Voor meer informatie kunt u eem mail sturen in het engels naar volunteering@odanadi-uk.org of bel met Tom in India: +91 89716901
|
|
|
|
|
Overwinning voor Odanadi Door N. van der Lelij |
Officieel is het kastensysteem in India afgeschaft. De realiteit laat echter iets anders zien. Manjula had goede schoolresultaten waarmee zij voldeed aan de toelatingseisen van de universiteit van Mysore, Bachelor of Commerce. Toch werd haar aanmelding geweigerd omdat zij niet voldoende details kon geven over haar afkomst/kaste.
Haar moeder was een prostituee en is overleden aan aids. Haar vader is zij ook verloren. Op jonge leeftijd is zij opgevangen door Odanadi en zij bieden haar sindsdien opvang, ondersteuning en scholing.
Ondanks haar goede resultaten uit haar vooropleiding werd zij niet toegelaten tot de universiteit. Ook wordt er voor studenten zoals Manjula, uit kwetsbare en achtergestelde groeperingen geen onderscheid gemaakt in de kosten voor hoger onderwijs.
In juni dit jaar is dit verhaal in ‘the Indian express’ gepubliceerd. Odanadi pleit in dit artikel voor een nationale regelgeving die het mogelijk maakt kwetsbare en achtergestelde groeperingen aan te moedigen deel te nemen aan hoger onderwijs. Naar aanleiding van dit artikel is het management van de universiteit de aanmeldingsprocedure gaan evalueren. Dit heeft geleid tot de introductie van een nieuw model die het mogelijk maakt voor studenten als Manjula in Mysore om haar bachelor of commerce te behalen, zonder dat zij gegevens moet produceren over haar afkomst. Bovendien worden de jaarlijkse schoolkosten voor studenten uit deze doelgroep gehalveerd. Dit nieuws is een overwinning voor Odanadi in de strijd voor gelijke rechten. De uitdaging die nu volgt is de introductie van dit model in heel India.
|
|
|